Ingrediente:
- 500 g de faina de buna calitate + 1-2 linguri in caz ca nu este suficient de legat aluatul
- 180 ml lapte
- 150 g de zahar
- 3 galbenusuri
- 1 ou intreg
- 100 de grame de unt topit
- 1 praf de sare
- 7 g de drojdie deshidrata/20 g de drojdie proaspata
- arome: coaja de lamaie si/sau portocala, vanilie, rom etc. – dupa gustul fiecaruia
- 1 galbenus de ou pt. finisat
Mod de preparare:
- 500 g de faina de buna calitate + 1-2 linguri in caz ca nu este suficient de legat aluatul
- 180 ml lapte
- 150 g de zahar
- 3 galbenusuri
- 1 ou intreg
- 100 de grame de unt topit
- 1 praf de sare
- 7 g de drojdie deshidrata/20 g de drojdie proaspata
- arome: coaja de lamaie si/sau portocala, vanilie, rom etc. – dupa gustul fiecaruia
- 1 galbenus de ou pt. finisat
- Laptele + zaharul + zaharul vanilat se dau in clocot. Apoi se raceste laptele pana la aproximativ 40 de grade.
- Galbenusurile + oul se bat cu praful de sare.
- Untul se topeste (fara a se infierbanta in exces).
- Laptele caldut + oul si galbenusurile batute + untul topit + coaja rasa de citrice le puneti in masina de paine.
- Deasupra am pus faina si drojdia deshidratata.
- Am programat masina la programul de framantare de 15 minute.
- Dizolvati mai intai drojdia + lingurita de zahar, in putin lapte cald, adaugati putina faina si asteptati sa actioneze.
- intr-un castron incapator asezati faina, faceti o gaura la mijloc, adaugati laptele fiert cu zaharul (racit pana la 40 de grade), amestecat cu oul si galbenusurile batute cu sarea, aromele, si framantati.
- Si iar framantati.
- Cand este cat de cat legat, incepeti sa adaugati untul topit (nu fierbinte), putin cate putin, pana va fi complet absorbit.
!!! Se lasa la crescut 2 ore, undeva la caldura (eu am lasat cuptoru sa mearga la minim si l-am pus deasupra aragazului cu un prosop deasupra) !!!
Dupa ce a trecut timpul, faceti 3 bulbarasi pe care ii umpleti cu compozitie (sau ii lasati simpli) si apoi faceti o impletitura din cei 3 bulgarasi.
COMPOZITIE COZONAC:
- 9 albusuri
- 300 g nuca
- stafide (dupa gust)
- Se bat bine, bine albusurile pana se fac spuma
- se adauga nuca macinata si se amesteca cu o lingura
- amestecul cu nuca si albusuri se pune pe o foaie de abuat intinsa
- se adauga la final niste stafide
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu