joi, 27 decembrie 2012

Cozonac


Ingrediente:

  • 500 g de faina de buna calitate + 1-2 linguri in caz ca nu este suficient de legat aluatul 
  • 180 ml lapte 
  • 150 g de zahar 
  • 3 galbenusuri 
  • 1 ou intreg 
  • 100 de grame de unt topit 
  • 1 praf de sare 
  • 7 g de drojdie deshidrata/20 g de drojdie proaspata 
  • arome: coaja de lamaie si/sau portocala, vanilie, rom etc. – dupa gustul fiecaruia 
  • 1 galbenus de ou pt. finisat 


Mod de preparare: 


  1. Laptele + zaharul + zaharul vanilat se dau in clocot. Apoi se raceste laptele pana la aproximativ 40 de grade.
  2. Galbenusurile + oul se bat cu praful de sare.
  3. Untul se topeste (fara a se infierbanta in exces).
  4. Laptele caldut + oul si galbenusurile batute + untul topit + coaja rasa de citrice le puneti in masina de paine.
  5. Deasupra am pus faina si drojdia deshidratata.
  6. Am programat masina la programul de framantare de 15 minute. 
Daca nu aveti masina de paine sau vreti sa framantati de mana lucrurile se simba putin:

  • Dizolvati mai intai drojdia + lingurita de zahar, in putin lapte cald, adaugati putina faina si asteptati sa actioneze. 
In momentul in care face bulbuci puteti sa incepeti framantatul: 
  1. intr-un castron incapator asezati faina, faceti o gaura la mijloc, adaugati laptele fiert cu zaharul (racit pana la 40 de grade), amestecat cu oul si galbenusurile batute cu sarea, aromele, si framantati. 
  2. Si iar framantati. 
  3. Cand este cat de cat legat, incepeti sa adaugati untul topit (nu fierbinte), putin cate putin, pana va fi complet absorbit.
!!! Aluatul se framanta aprox. 1 ora !!!

!!! Se lasa la crescut 2 ore, undeva la caldura (eu am lasat cuptoru sa mearga la minim si l-am pus deasupra aragazului cu un prosop deasupra) !!!

Dupa ce a trecut timpul, faceti 3 bulbarasi pe care ii umpleti cu compozitie (sau ii lasati simpli) si apoi faceti o impletitura din cei 3 bulgarasi.


COMPOZITIE COZONAC:
  • 9 albusuri
  • 300 g nuca
  • stafide (dupa gust)
  1. Se bat bine, bine albusurile pana se fac spuma
  2. se adauga nuca macinata si se amesteca cu o lingura
  3. amestecul cu nuca si albusuri se pune pe o foaie de abuat intinsa
  4. se adauga la final niste stafide 



Pofta buna!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu